Opinione

Një Libër i vërtetë për histori të ndritshme dhe të vërtetë

14:00 | 13 January 2018 | Autori: Infokusi

( Vlerësim për Enciklopedinë me të gjithë dëshmorët e të tri ushtrive çlirimtare: UÇK në Kosovë, UÇK në Kosovën Lindore dhe UÇK në Maqedoni, “ Bardhësitë e Atdheut” të Autorit, Reporter dhe Veteran i UÇK-së, Afrim Mustafa )

 

Shkruan: XHAVIT JASHARI, Kryetar i SHFDUÇK

Tashmë kemi në duar edhe të ribotuar Enciklopedinë gjithpërfshirëse me 3.000 dëshmorë të kombit të të tri ushtrive çlirimtare të autorit Afrim Mustafa. Ky libër përfshin dëshmorët e rënë në luftën e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, që janë mbi 2850, dëshmorët e UÇPMB-së, që janë 28 dhe dëshmorët e Ushtrië Çlirimtare Kombëtare, që gjithsej janë 102. Është një libër i veçantë i shkruar për historitë tona më të veçanta dhe më të bujshme të krenarisë kombëtare.

Që në nismë të këtij vlerësimi për këtë vepër tejet me vlera, unë inkurajoj autorin Mustafa për guximin që ka marrë për të realizuar dhe botuar një Enciklopedi të përmasës kombëtare. Në Libër autori trajton heroizmat e heronjve të të tri luftërave që u zhvilluan në fundshekullin XX dhe fillimin e shekullkit XXI, luftëra të cilat sollën ndryshime jo veç në Kosovë e në shqiptari, por në gjithë globin. Është shumë me rëndësi se vepra e Afrim Mustafës, njëherit është qasja e parë e një autori dhe përpjekja e parë reale për ta shkruar historinë.Këtu kam parasysh, gjithsesi kontributin e Autorit, i cili si reporter lufte i Ushtrisë Çliirimtare të Kosovës raportoi drejpëdrejt nga vatrat e luftës nga vendi i ngjarjes.Raportimet e z. Mustafa, që fillimisht i bëri në Drenicë, ku në moshë shumë të re ishte në Likoshan, te Guri i Plakës, Prelloc, Qirez, Gllanasellë, Godanc e Likoc.Pastaj, veprimtarinë raportuese nga lufta e vazhdoi nga Bardhi i Madh.Por, më pas edhe nga Zona Operative e Nerodimes, si në Jezerc, Gabrricë, Ivajë, Gajre, Kotlinë. Këtu duhet përmendur raportimin e drejpëdrejtë të z. Mustafa për rënien e Agim Bajramit, Xheladin Kurtajt dhe Besnik Beguncës, qysh më 10 gusht 1998 në Gabrricë- Kaçanik, kur edhe në këto treva nis lufta masive e UÇK-së.

Përpjekja e parë reale për ta shkruar historinë

Pra, z. Mustafa është gjurmues dhe hulumtues i pandalshëm.Ai nuk ndalet dhe vepron edhe për Ushtrinë Çlirimtare Kombëtare në Maqedoni. Nga UÇK-ja , Afrimi merr Mirënjohje dhe Nderim të veçantë për punën e tij të çmuar e të veçantë në shërbim të Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare. Autori i librit enciklopedik, “Bardhësitë e Atdheut” është duke bërë përpjekje të thella, duke shkruar historinë reale të kombiot shqiptar, e veçanërisht historiografinë e lavdishme të tri ushtrive çlirimtare, të cilat përbëjnë forcën dhe emblemën e kombit shqiptrar. Ajo çka më impresionon dhe mnë gëzon, është se, Autori Mustafa, shënimet dhe të dhënat për këtë libër madhor, nuk i merr nga një, dy, apo tre burime. Por, ai shfrytëzon disa, apo shumë burime, e të cilat librin e fuqizojnë dhe e madhërojnë.

Ai ka realizuar shumë takime, komunikime dhe ka kontaktuar drejpëdrejt me qindra-mijëra njerëz, bashkëlufëtarë, bashkëveprimtarë e atdhetarë të shumtë. Të intervistuarit e reporterit të luftës, z. Afrim Mustafa , janë edhe heronj e dëshmorë, të cilët ai i kishte njohur që në luftë. Ata uy flijuan për atdheun e bashkuar, për Kosovën e Lirë dhe për Shqipërinë e Bashkuar.Pjesëmarrja e autorit në luftë, por edhe huluimtimi dhe gjurmimi i të dhënave për dëshmorët në familjet e tyre, i jep mundësi shumë të mirë Autorit të librit për ta shkruar historinë ashtu siç duhet dhe ashtu siç shkruhet.Po ashtu, ai ndërton botimin e librit mbi baza reale dhe mbi dëshmitë konkrete dhe faktike. Pra, duhet të gjithë ne, si popull që Afrimit t’i ofrojmë mundësi, pra edhe shënime të tjera, sidomos ata që e kanë përjetuar luftën, në mënyrë që, “ Bardhësitë e Atdheut” të plotësohet dhe të zgjerohet. Sepse, Libri, “ Bardhësitë e Atdheut” është dokument argumentues dhe fakografik. Është prezantim shumë real i një historie që ka ndodhur. Si kryetar i SHFDUÇK, ( Shoqata e Familjeve të Dëshmorëve UÇK, të Republikës së Kosovës ) gjithashtu, ftoj sidomos institucionet tona që t’i ndihmojmë autorit, jo vetëm moralisht, por në veçanti, materialisht. Ta përkrahim rritën e këtij botimi dhe shumimin në qindra – mijëra ekzemplarë. Të bëhet shpërndarja e këtij dokumenti shumë të rëndësishëm te çdo shtëpi dhe familje shqiptare. Në veçanti, ftoj Qeverinë e Republikës së Kosovës, presidentin e Republikës, Hashim Thaçi, kryeministrin, Ramush Haradinaj, por edhe të gjithë ata vullnetmirë dhe biznesmenë që ta ndihmojnë autorin Mustafa, në përkthimin e kësaj enciklopedie. Përkthimi i Enciklopedisë, “ Bardhësitë e Atdheut”, së pari në anglisht, gjermanisht, italisht, turqisht, frengjisht e nëpër gjuhë të tjera ndërkombëtare, do të ishte sukses shumë i madh. Përkthimi i librit do të demantonte posaçërisht tendencat e Serbisë e të ndonjë tjetri, të cilët përmes antishqiptarit, Dick Mart-yt, e personave si ai, duan t’ia ulin vlerat UÇK-së , shqiptarisë dhe të gjitha luftërave tona çlirimtare. Duke lexuar librin enciklopedik, “ Bardhësitë e Atdheut”, kuptojmë se këtu ka dëshmi shumë të rëndësishme edhe për përfaqësimin e luftës së drejtë çlirimtare të UÇK-së. Në veçanti, përmes 2500 dëshmorëve dhe kësaj enciklopedie kombëtare, institucionet e Republikës së Kosovës duhet të prezantojnë në botë luftën tonë heroike të Kosovës, por edhe dy luftërat vijuese pas Kosovës, Luftën e UÇPMB-së në Luginën e Preshevës dhe Luftën e Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare në Maqedoni.

Dokument shumë i rëndësishëm me mijëra dëshmi dhe faktografi

Në këtë Enciklopedi shumëdimensionale, po ashtu shihet se, populli shqiptar i Kosovës dhe UÇK-ja me luftën e drejtë dhe çlirimtare iu kanë kundërvënë okupuesit serb, i cili kishte pushtuar tokat shqiptare për shumë vjet e shekuj. Në anën tjetër, në librin” “Bardhësitë e Atdheut” të Autorit, Afrim Mustafa, gjejmë të faktografuar edhe dëshmi- fotografi për masakrat dhe terrorin serb gjatë viteve 1998- 1999 mbi banorë të trevave të ndryshme në Kosovë, si në Reçak, Abri, Stagovë, Izbicë, Rakoc, Lybeniq, Suharekë, Kotlinë, Llashticë, por edhe masakra sllavomaqedonase e kryer mbi banorët e Sllupçanit të Kumanovës në maj të vitit 2001. Pa hezitim, edhe njëherë ftoj të gjithë ata që kanë mundësi që t’i ndihmojmë Autorit në të gjitha format, e veçmas që ta përkthejë sa më parë që është e mundur këtë vepër, që është një kapital i rëndësishëm historiografik mbarëkombëtar. Sepse, duke ndihmuar këtë dokument, ndihmojmë në shkrimin dhe vulosjen e historisë sonë më të re e më të çmuar luftarake e çlirimtare. Pra, Enciklpedia Kombëtare, “ Bardhësitë e Atdheut”, si një dokument i rëndësishëm argumentues dhe faktografik, është i rëndësishëm edhe për faktin se, përmes këtij botimi të informojmë dhe t’u tregojmë gjeneratave të reja, të tashme dhe atyre që do të vijnë se, lirinë nuk na e ka falur askush, por atë e kemi fituar me gjakun tonë dhe me shumë sakrificë. Por, kjo liri është e respektueshme, kur atë e çmojmë dhe e nderojmë, e në veçanti kur atë e shkruajmë drejt dhe realisht, sikurse publicisti, veterani i UÇK-së, Afrim Mustafa në librin , “ Bardhësitë e Atdheut”. Në emër të Shoqatës së Familjeve të Dëshmorëve të UÇK-së e përgëzoj Autorin për këtë punë madhore dhe i premtoj përkrahje dhe angazhim për të gjetur përkrahje dhe donatorë për ribotimet e radhës. Me gjithë respekt, do të angazhohem, veçmas për përkthimin sa më urgjent të këtij dukumentimi me shumë vlera për luftërat çlirimtare të Kosovës, Kosovës Lindore dhe të Maqedonisë.

 

 

Të tjera