Lifestyle

Njerëzit që bënë historinë, ja 10 personat që ndryshuan botën

17:23 | 17 July 2017

10 njerëzit që ndryshuan botën dhe do të mbesin përgjithmonë ikona.

10. Bill Gates
Krijoi programin e parë kompjuterik derisa ende ishte në shkollë të mesme, bashkë-themeloi pakon Microsoft në vitin 1977 dhe që nga viti 1993 ka qenë njeriu më i pasur në botë. Në vitin 2000 ai dhe gruaja e tij formuan themelin Bill & Melinda Gates që është dashuria më e madhe ndonjëherë.


9. Martin Luter King JR.

Ishte një minister baptist që bëri rezistencë kundër ndarjes së zezakëve në Amerikë. Ishte i ndikuar edhe nga Gandi dhe besonte në protestat paqësore. Ai fitoi çmimin Nobel për Paqe në vitin 1964 dhe u vra në vitin 1986 por gjithmonë do të mbetet ikonë e luftës ndaj një shoqërie të padrejtë.

8. Nelson Mandela
Jetën e tij i’a kushtoi luftës kundër aperteidit – një politikë që i mbate të izoluar afrikanojugorët. Në vitin 1964 u burgos për qështjen e idealit të tij dhe u mbajtë për 29 vite. Pas lirimit ai u zgjodh president I Kongresit Afrikan. Në vitin 1993 ai fitoi çmimin nobel për paqe, për t’a përmbyllur kështu me sukses luftën e tij kundër aperteidit.

7. Adolf Hitler
Ishte udhëheqës i Gjermanisë në vitet 1933-1945 gjatë kësaj kohe ai edhe e udhëhoqi luftën më mizore ndonjëherë në Histori. Urrejtja e Hitlerit ndaj hebrenjëve dhe dëshira e tij ndaj një race të pastër e qoi atë në vrasjen e gjashtë milion njerëzve. Gjatë luftës së dytë botërore vdiç në njëren nga kampet e qëndrimit në europën lindore.

6. Albert Ajnshtain
Einstein, fizikanti më i suksesshëm në histori dhe një gjeni i vërtetë. Prodhoi teorinë e relativitetit në vitin 1919 dhe fitoi çmimin nobel për fizikë në vitin 1921. Ishte një besimtar i forte pacifist dhe ishte kundër armëve bërthamore. Një javë para vdekjes i shkroi një letër Bertrand Russell dhe e luti atë që t’i vunte emrin e tij një manifestimi ku do të merrnin pjesë të gjitha shtetet dhe e luti të aprovonin kundër armëve bërthamore.


5. Mahatma Gandi
Filloi karrierën si një avokat por u bë një udhëheqës i madh politik e shpirtëror. Ai e udhëhoqi një mosbindje paqësore në SHBA kundër sundimin britanik në Indi. Kur India e shpalli pavarsinë, atë e shpallën si një ikonë të mos-shtypjës. Jeta e tij e thjeshtë, besimi dhe toleranca fetare e bëjnë një përson me vlerë dhe me ndikim.


4. Karl Marks

Idetë e tij mbi historinë ekonomike dhe sociologjinë ndryshuan botën. Ai ishte një filozof social ku pretendonte një të ardhme me të gjithë njerëzit të barabartë. Idetë e tij ndikuan në revolucionin rus dhe në komunizëm. Nga viti 1950 pothuajse gjysma e popullsisë së botës jetonte në komunizëm.

3. Çarls Darvin
Natyralisti që krijoi teorinë e evolucionit dhe me të sfidoi shkrimet biblike sa i përket krijimit të llojeve. Në vitin 1859 botoi librin “Origjina e llojeve” që ngjalli shumë reagime të dhunshme ndaj tij.

2. Uilliam Shekspir
Shkrimtari më i madh në gjuhën angleze. Shkroi rreth 154 poezi dhe 37 novela duke përfshirë më të famshmet si Hamleti, Makbethi, Romeo e Zhuljeta. Gjithashtu ka future më shumë se 1700 fjalë të reja në gjuhën angleze.

1. Kristofor Kolombi
Një zbulues i madh, pretendimet e tij se mund të arrijë Azinë duke lundruar Oqeanin Atlantik e zbritën atë në një tokë të re, që u quajt Amerikë dhe sot është vendi më i zhvilluar në botë.