Opinione

70 vjetori i “Der Spiegel” dhe Kosova!

19:08 | 05 January 2017
36985354_303

Revista e njohur gjermane “Der Spiegel” ka mbush 70 vjet më 4 janar – një udhëtim në vite nëpër Ballinat e kësaj gazete na tregon se në vitin 1999 Kosova ishte disa herë në fokus të ballinës së revistës. Por edhe rajoni. Në vijim titujt të cilët flasin për historinë e përgjakshme të Ballkanit në përgjithësi dhe Kosovës në veçanti.


Bomba, Terror, Dëbime – Ku të çon kjo luftë?
Në numrin e 5 Prillit 1999, revista “Spiegel” i kushton vëmendje kryesore luftës në Kosovë. Mjaft analiza gazetareske, por edhe një intervistë me Ibrahim Rugovën, ku ai thekson se shpresa e Millosheviçit janë përçarjet brenda perëndimit.

Kosova – Luftë kundër vrasjes – Frika nga zgjerimi i konfliktit
Në numrin e marsit 1999, revista “Spiegel” shkruan se konflikti i Kosovës mund të transmentohet edhe në Gjermani. Ambasadori jugosllav i atërhershëm, Zoran Jeremiç citohet: “Kemi në Gjermani 800.000 serbë, kjo me sa duket nuk dihet aq mirë.” Më vonë ai tha se ky nuk ishte kërcënim.

Protokoll i tmerrit – Çfarë po ndodh vërtet në Kosovë?
Kancelari Schröder për Kosovën: “Marrim pjesë në këtë luftë për të ndalur vrasjet e dëbimin.” Revista “Spiegel” sjell informacione të dëshmitarëve okularë për krimet serbe në Kosovë, por shkruan edhe për valët e refugjatëve në Maqedoni e Shqipëri, si edhe ofron një analizë për armiqësinë e vjetër shqiptaro-serbe.

Kosovë – Paqja? – Çmimi, Rreziku, Pasojat
Në një numër të qershorit 1999, “Spiegel” i kushton sërish vëmendje luftës në Kosovë. Europianët festojnë suksesin e diplomacisë, Amerika kërkon prova të ndryshimit të qëndrimit të Millosheviçit, ndërsa kur të vendosen 50.000 trupat e paqes, do të kthehen edhe refugjatët e Kosovës, vëren “Spiegel”.

Kosovë – Paqja? – Çmimi, Rreziku, Pasojat
Në një numër të qershorit 1999, “Spiegel” i kushton sërish vëmendje luftës në Kosovë. Europianët festojnë suksesin e diplomacisë, Amerika kërkon prova të ndryshimit të qëndrimit të Millosheviçit, ndërsa kur të vendosen 50.000 trupat e paqes, do të kthehen edhe refugjatët e Kosovës, vëren “Spiegel”.

Finale në Beograd – “Sot ne bëjmë histori”
Në 10 tetor 2000, “Spiegel” i kushton vëmendje zhvillimeve në Beograd, kur opozita merr pushtetin. “Sot ne bëjmë histori”, tha Vojislav Koshtunica. Millosheviçi kapitullon, por Serbia ka ende rrugë përpara për t’i afruar Europës.

Jugosllavia pas Titos – Kriza tjetër botërore
“Spiegel”-i 21 janarit 1980 i kushtohet zhvillimeve në Jugosllavi. “Kriza tjetër botërore” – tingëllon sot si një parashikim i saktë i zhvillimeve që pasuan fundin e shekullit të 20-të në rajon. Tito nuk i zgjidhi dot problemet e vazhdueshme të federatës jugosllave. Nacionalizmi mbetet rrezik. Tito tentoi një utopi socialiste, të cilën askush më parë nuk e kishte provuar, shkruan “Spiegel”-

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 34)
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 27)