Shëndetësi

Nëpërmjet ADN-së tuaj zbuloni se sa jeni të rrezikuar nga kanceri

16:47 | 09 January 2017
screenshot_3

Kur testimi gjenetik për kancerin e trashëguar u shfaq për herë të parë, ai ngriti një pyetje të vështirë: A do të donit të dini nëse ADN-ja juaj ju vë në rrezik të lartë për kancer, apo shmang atë frikë, duke mos u testuar?

Testimi gjenetik po shpëton jetë gjithandej, në disa raste me parandalimin e kancerit para se të godet, dhe në disa të tjera duke ndihmuar në përputhjen e trajtimeve të duhura me pacientë të prekur në mënyrë që të çrrënjosin sëmundjen, transmeton Indeksonline.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 34)

Hulumtuesit e ndryshëm po  bëjnë përpjekje për të ndihmuar njerëzit të mësojnë nëse kanë sindromën Lynch, një gjendje e trashëguar nga familjet që rrit rrezikun e kancerit kolorektal, të mitrës dhe kancerëve tjerë.

Tani është e lehtë për të identifikuar individët me sindromën Lynch duke bërë një test për tumor dhe pastaj, në qoftë se testi është i parregullt, duke bërë testimin gjenetik nëpërmjet testit të gjakut apo pështymës.

Ndërsa  gjenet kancerogjene trashëgohen nëpër familje, koha e shfaqjes së kancerit ndryshon, kështu që një person i cili del pozitiv në sindromën Lynch mund të lajmërojë jo vetëm fëmijët e tij, por edhe vëllezërit dhe motrat, prindërit, hallat, xhaxhallarët, kushërinjtë, dhe anëtarët e tjerë të familjes të cilët mund të jenë të rrezikuar për shkak të ADN-së.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 27)