Rajoni dhe Bota

Paralajmërimi i Savianos: Shteti Islamik po financohet nga paratë e drogës shqiptare

17:45 | 06 April 2017
Roberto-Saviano-650x358

Shkrimtari italian dhe publicisti i njohur italian, Roberto Saviano, ka folur shumë herë për Shqipërinë, dhe njihet si një nga njohësit më të mirë të vendit tonë, përsa i përket drogës dhe mafias shqiptare.

Për këto, kanë qenë të shumta rastet kur ka folur për drogën në Shqipëri, mafien e plehrave dhe dhe lidhjen së fundmi mes parave të drogës dhe Shtetit Islamik.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 34)

Në fakt, për këtë rrezik ka folur edhe shefi i Antimafias italiane, disa muaj më parë në një takim me Prokurorin e Përgjithshëm të Shqipërisë, Adriatik Lllalla.

Savanio, në një intervistë dhënë euronews, thotë se “të gjitha gomonet që kalojnë Mesdheun menaxhohen nga kartelet, por jo nga kartelet italiane siç mendojnë të gjithë. Mafia nuk ka gisht në këtë trafik. Janë grupet turke, libiane dhe libaneze që kanë investuar në trafikimin e njërëzve dhe Evropa nuk ka as idenë më të vogël për këtë zhvillim.

Kartelet që menaxhuan mbërritjen e sirianëve në Evropë janë të gjitha pjesë e mafies turke, e cila është e njëjta mafie që menaxhin heroinën që vjen nga Afganistani.

Shteti Islamik (SHI), Kalifati, për shembull, ka tre burime kryesore fitimi, të gjitha nga aktivitete kriminale: shantazhi ndaj bizneseve, kontrabanda e naftës dhe kontrabanda e veprave të artit. Burimi i katërt është droga—katagoni që është një lloj meta-amfetamine ose marijuana që SHI kultivon në Shqipëri.

Ne kemi zgjedhur të mos thellohemi shumë në kuptimin e situatës dhe ta lexojmë atë në mënyrë sipërfaqësore si një përplasje qytetërimesh, kur në fakt kemi të bëjmë me një përplasje mes grupeve kriminale”, deklaroi Saviano.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 27)