Opinione

Serbët e Kosovês, më të privilegjuarit në botë!

07:22 | 11 December 2016
fadil-maloku

Shkruan: Fadil Maloku

1.Minoritarizmi, si kategori sociologjike, është një lloj neologjizmi që ka të bëjë me ato vende, shtete e shoqëri, ku pakicat kombëtare, favorizohen tej mase.., sa që arrijnë të bëhen edhe hisedare, në proceset e vendimmarrëse politike!!!

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 34)

2.Ndryshe, si neologjizëm minoritarizmi, shquhet edhe si një lloj praktike politike, ku një komunitet i vogël etnik, fetar, apo gjuhësor gëzon të drejtën absolute kushtetuese e politike (!), edhe duke sjellë vendime të gabuara e në disfavor të shumicës absolute!

3. Në Kosovë, minoritarizmi (minoritarianism), si Platformë Juridike, është instaluar qëllimshëm në Planin e Ahtisarit, prej nga derivojnë si Kushtetuta ashtu edhe shumica e ligjeve të tanishme!

4. Askund, nuk mund të hasish pakicë etnike, që me 5%, të pretendoj të menaxhoj apo me mirë me thënë, edhe kontrolloj territorin prej 30% , të një vendi?!

5.Askund, s’mund të hasësh që për miratimin e një ligji apo vetë aktit të Kushtetutës të kërkohen pelqimi dhe votat e një grupi minoritar, siç është rasti me serbet e Kosovës!

6.Askund, s’mund të hasish askund një grup minoritar që mund ta atakoj pa kurrfarë kredibiliteti; social, politik e edhe juridik, interesin kombëtar të një vendi, siç është rasti me Kosovën!

7. Askund, në botë s’mund hasish grup të tillë mandatar, të kësaj madhësie demografike që del të prodhojë kriza dhe shantazhe në procesin e vendimmarrjes: politike dhe legjislative, sikurse kjo serbe, në Kosovë!

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 27)