Opinione

Serbët në vetë Serbin do të mbetën pakicë !?

14:35 | 25 March 2017
Screenshot_5

OKB-ja, para më shumë së një viti publikoi rezultatet e sondazhit të  fundit  që edhe Serbia është përfshirë në mesin e 48 vendeve të globit që do të pëson rënje të madhe të natalitetit.  OJQ-ët, Demografët dhe  ekspert e shkencave sociale duke përfshir edhe Institute, Akademia e shkencave dhe Kisha Serbe jan vënë në alarm pasi për qerek shekulli  do të bie e zvoglohet numri i banorëve edhe nën pesë milionë. Jan të shumta pasojat e rënjës së këtij nataliteti, por mbi të gjitha sipas mendimit ton ja: Si pasojë gjendjes së rëndë ekonomike, luftrave që bëri Serbia në ish-hapsirat Jugosllave, migrimit, shpërngulja dhe mungesa e perspectives, prandaj bie nataliteti. Mosha mesatare është 42 vjetë dhe është në ranglistën e pesë Kombeve në nivel Botëror  që po rritet plakja,   pra po  bie natalitet.

Kështu që Serbia Qendrore dhe Vojvodina do të ken dy milionë banorë më pakë sa ka orientimisht tani Kryeqiteti Beogradi. Kjo  i bjen që çdo vjetë në Serbi, si pasoj e plakjes së popullsisë do të zhduken  fshatra, qyteza e qytete jo të vogël.  Më së shumti do të bie numri i Serbëve pasi në Vojvodinë do të ketë shtimë më të madhe të popullatës, Boshnjakët  në Sangjak, në Krahinën ku jetojn shumicë Bullgarët në qytet  Bosilevgradit, Dimitrovgradit e Pirotit  dhe Krahinën Shqiptare në qytete Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 34)

Pas  një çerek shekulli, Serbët do të mbetën pakicë në shtetin e tyre.

Kështu që dikur në vitet jo të largëta të 90-ta, të shekullit të kaluaar donin të kontrollonin të gjashtë Republikat dhe dy Krahinat Autonome, tani të përqendrohen e përkushtohen në vetë Serbinë. Serbia jo më shumë se një qerek shekulli do të duhej të shpallet shtet multietnik që do të duhej të përbëhet nga një Parlament  me dy dhoma edhe me tri Krahina përveq tani që është Vojvodina si një territor i posaqëm.

Ne kemi kërkuar përmesë publikimeve tona që Serbia do të duhej  shpallen referendum, nëse dëshirojn të jetojn të jetojn bashkarisht  në një shtet Serbët,Hungarezët,Boshnjakët,Shqiptarët dhe Bullgarët. Malaziasit si shumicë në Republika e Malit të Zi,gati me shumë veçori jan një popull i njëjtë me Serbët pasi jan Sllavë, por shpallën në vitin 2006 referendum  dhe tani të dyja jan shtete. Serbët në Serbi mbrenda një qerek shekulli  do të mbetën pakicë, prandaj më mirë mos të përzihen në Bosnjë e Hercogovinë, as në Mitrovicë të Veriut të Kosovës, Malë të Zi  apo Maqedoni.

Po, ashtu duke mbetur Nacionaliteti Serb në Serbi me mbi dyzet për qindë është ,,pakicë’’, në mesin e pakicave tjera. Kjo përqindje është që gjithnjë e më shumë po paraqiten Serbët në pozita të larta që po pranojn edhe publikisht që prejardhjen dhe gjenezën e familjes e kan nga Shqiptarët.  Beogradi, Kurshumlija, Nishi, Leskoci dhe Vranja e  sotme para një shekulli e gjysmë ishin të populluara  me shumicë Shqiptare.   Serbët në mesë të mitit dhe realitetit  ku në gjysmën e këtij shekulli do të mbetën pakicë. Serbët në Serbi do të mbetën  përafërsisht  sa numron  nacionaliteti Serbë në Republikën e Malit të Zi , që  përbëjn 35 për qindë.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 27)