Shëndetësi

Si t’i mbani nën kontroll hormonet e shtimit të peshës…

13:37 | 11 January 2017
obese

Është vështirë të imagjinohet se pesha jonë nuk varet vetëm nga numri i kalorive që i konsumojmë, por edhe nga kimikalet e padukshme brenda neve. Në fakt, hormonet ndikojnë në proceset tona metabolike.

Ka shumë faktorë të cilët ndikojnë në shtimin e peshës dhe mes tyre është aktiviteti fizik, gjenetika, shprehitë e ngrënies, stresi etj. Sidoqoftë, roli më i rëndësishëm në procesin e shtimit të peshës i mbetet hormoneve të cilat janë përgjegjëse për rregullimin e metabolizmit, transmeton Telegrafi.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 34)

Insulina

Glukoza është burim i energjisë për qelizat tuaja. Pasi të hani bukë dhe niveli i glukozës në gjak të jetë rritur, pankreasi sinjalizohet të lirojë më shumë insulinë – hormon i cili ndihmon në dërgimin e glukozës në qeliza.

Insulina na furnizon neve me energji dhe nëse ajo është e lartë, trupi do të shtojë peshë.

Kortizoli

Kortizoli është hormoni i stresit dhe kur jeni të stresuar keni tendenca të hani ushqime të ëmbla si akulloret, ëmbëlsirat, çokollatat etj.

Duke vepruar kështu, ju ndihmoni në akumulimin e dhjamit.

Kortizoli e ngadalëson metabolizmin, në mënyrë që të fitojë më shumë energji. Nëse keni nivele të larta të kortizolit në gjak, ju do të shtoni peshë.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 27)