Shëndetësi

Trajtimi i dhëmbëve me metodën e re

09:52 | 11 January 2017
trajtimi_1484128053-9433278

Ndodh shpesh që për shkak të ndonjë infeksioni apo tronditjeje, mishi i dhëmbëve të infektohet. Një ekip studiuesish në Kolegjin Mbretëror të Londrës kanë zbuluar një metodë të re për të stimuluar rinovimin e qelizave që jetojnë në mishin e dhëmbëve duke përdorur ilaçe për Alzheimerin.

Me qëllim mbrojtjen e dhëmbëve nga infeksioni, një grup i hollë dentine prodhohet në mënyrë natyrale, por kjo është e pamjaftueshme për të riparuar në mënyrë efektive dëmtimet e mëdha të dhëmbëve. Aktualisht dentistët përdorin mbushjet, të tilla si kalcium dhe produkte bazë si silici, për të trajtuar dëmtimet e dhëmbëve. Kjo mbushje mbetet në dhëmb dhe nuk shpërbëhet, që do të thotë se niveli normal mineral i dhëmbit nuk është restauruar plotësisht.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 34)

Megjithatë, në një letër të publikuar sot në raportet shkencore, shkencëtarët nga Instituti Dentar në Kolegjin Mbretëror të Londrës kanë provuar një mënyrë për të stimuluar qelizat burimore të përfshira në mishrat e dhëmbëve dhe gjenerimin e një dentine të re, duke reduktuar kështu nevojën për mbushje.

Në të vërtetë, kur mbushjet dështojnë ose ndodh shfaqja e një infeksioni, dentistët janë të detyruar t’jua mbushin sërish dhëmbët pacientëvë. Por, pas trajtimeve të shumta, vjen një moment që dhëmbi mund të ketë nevojë të hiqet. Ndërsa, kjo metodë e re që lidhet me përdorimin e ilaçeve të Alzheimerit, siguron një zgjidhje më të thjeshtë për pacientët.

Ekipi aplikoi doza të ulëta të molekulës së GSK-3 të dhëmbëve duke përdorur sfungjerët e degraduar të kolagjenit për trajtimin. Ata zbuluan se sfungjerët e degraduar me kalimin e kohës zëvendësoheshin nga dentinat, duke bërë të mundur që riparimi i dhëmbëve të bëhet në mënyrë natyrale.

Autori kryesor i studimit, Prof. Paul Sharpe tha: “Thjeshtësia e qasjes tonë e bën atë si një produkt klinike ideale dentare për trajtimin e natyrshëm të dëmtimeve të mëdha të dhëmbëve, duke siguruar si mbrojtjen ashtu edhe rivendosjen e dentinave.”

“Përveç kësaj, duke përdorur një medikament që tashmë është testuar në provat klinike për sëmundjen e Alzheimer ofron një mundësi të vërtetë për të marrë këtë trajtim dentar më shpejt në klinika,” ka shtuar më tej Sharpe.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 27)