Opinione

Vuçiç të mban  bashkë  Serbinë me Vojvodinën, Sangjakun e Luginën e jo në kthimin  ish-Jugosllavisë dhe me Shqipërinë

22:22 | 08 April 2017
Refik HASANI 2017

Shkruan: Refik HASANI

Legjislatura e Parlamentit e dalur nga zgjedhjet e 24 prillit e vitit të kaluar dhe mbajtja e zgjedhjeve Presidenciale

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 34)

më 2 prill të këtij muaji jan forcim politik tepër i madhë tani i Presidentit të Serbisë z.Aleksandar Vuçiç dhe partisë së tijë që ka shumicën në Parlament. Deklarata se dëshiron të  ,,kthimin i ish-Jugosllavisë me Shqipërinë në të’’ , është më shumë se një deklaratë.

Dëshiron të mshef problemet e mdha që sot ka Serbia e ku përballet në planin brenda, në çështjen e borxheve jo të vogla, Serbët do të bartin për shumë dekada pasoja e rënjës nataliteti, rënjes ekonomike, luftrave që bëri Serbia në ish-hapsirat Jugosllave, migrimit, shpërngulja dhe mungesa e perspektivës. Presidenti z.Vuçiç, që ende nuk është zyrtarizuar dhe harron që Jugosllavia tani është një storie që i përket së kaluarës dhe nuk do të ngjallet  asnjëher. Por, esenca nuk është aty por në ngjalljen e ndjenjës për të vazhduar mbjelljen e asaj që Serbët jan faktor përcaktues e dominues  në Ballkan që është jo i drejtë. Jo vetëm Shqipëria por as Kosova nuk do të kthehet në asnjë mënyrë në kuadër të një Serbosllavie.

Deklarata është dhën në kohën  kur Bosnjë Hercegovina ka shumë vështërsi të funksionon, kur Maqedonia, është pikë pyteje edhe i ekzistimit të këtij shteti,  kur Malit i Zi, pati një tentim të grushtë shtetit. Serbia ende mban insitucione paralele në Kosovë dhe nuk shifet që edhe në këtë mandat që posa kam  Presidenti Serbisë Vuçiç,të njohë Republikën e Kosovës, opinionit i servohet kjo deklaratë që është shumë  kontraverse. Kjo fletë që Serbët për sa kishin dominim në ish-Jugosllavi dhe në këtë pjesë të Ballkanit për aqë kohë nuk do të mundë të heqin nga memorja se që nga qershori 1999 nuk do të jen dominues në ish-RSFJ e Ballkan e aqë më pak ndaj nese shqiptarëve.

Prandaj serbët ndaj neve shqiptarëve nuk kan asnjë epërsi përkundrazi.Në Ballkan ne shqiptarët  jemi dhe do të  mbetemi populli me përcaktues në në këtë pjesë të Evropës e kurrsesi në ndonjë krijese që ne shqiptarët nuk kishim asnjë ndikim. Lufta shqiptaro-serbe nuk ka përfunduar por do të vazhdon në forma nga më të ndryshme përmes deklaratave e elementeve tjera për të munduar se kush është më donimues Shqiptarët apo Serbët.  Presidenti  Vuçiç e din shumë mirë që do të duhej të investon shumë më shumë në mbetjen bashkë të Serbisë me Vojvodinën, Sangjakun e krahinën shqiptare që përfshim Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë prandaj Serbia do të duhej shikuar mundësin e ndonjë Parlamenti dy dhomësh si një rregullim Federal  apo Koferedaral me këto Rajone apo Krahina që e përbëjn Serbin dhe Vojvodinën.

Autori është i diplomuar në drejtimin Ekonomiks në Masterin shkencor në Universitetin publik ,,Hasan Prishtina’’, ka të publikuar disa kumtesa e punime në Konferenca shkencore Kombëtare dhe ndërkombëtare. 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 27)