Shëndetësi

10 vendet më sigurimin shëndetësor më të mirë në botë

Autori: Gazeta inFokus 11:56 | 14 February 2018

Instituti i kërkimeve shkencore Legatum me baze në Londër, ka publikuar shtetet më sigurimin shëndetësore më të mirë.

Ky hulumtim është bazuar n atë se sa të shëndetshëm janë njerëzit që jetojnë në këto shtete dhe është ndarë në tri grupe, shëndeti mendor, infrastruktura shëndetësore dhe aftësitë parandaluese të sëmundjeve.

Shtetet të cilat kanë shënuar indeks më të lartë janë ato shtete të cilat janë cilësuar më të shëndetshme me ekonomi të zhvilluar dhe me burime të mëdha natyrore, shkruan businessinsider, transmeto Infokusi.com

Në këtë listë prijnë shtetet evropiane, mirëpo befasi janë shtetet aziatike.

1.Luksemburg
Luksemburgu një shtet i vogël i cili gjendët në mes të Belgjikës, Francës dhe Gjermanisë ka arritur të marr pikët maksimale. Jetëgjatësia në këtë vend është 82 vite.

 

2.Singapori

Edhe një shtet tjetër i vogël që është vendosur në krye të listës. Shteti më afro 6 milion banorë e ka jetëgjatësinë 83.1 vite.

3.Zvicra

E bukur, me pasuri të madhe por më e rëndësishmja shumë e shëndetshme. Zvicra i ka të gjitha gjerat që një shtet duhet ti ketë. Shërbimi saj shëndetësor është global dhe i detyrueshëm për të gjithë banorët e sajë.

4.Japonia

Jetëgjatësia në Japoni është 83.7 vite, me e larta në botë. Kjo ka kushtuar probleme demografike në vend pasi që popullsi është duke u plakur në vazhdimësi.

5.Austria

Vendi i stacionuar në Evropën Qendrore, ka një sistem shëndetësorë bazuar më pagën mujore. Austriakët paguajnë një shumë prej 25 euro në muaj për përfitime shëndetësore.

6.Suedia

Vendet e Evropës Veriore si Suedia, zakonisht renditen në krye të listës sa i përket sigurimit shëndetësore. Burrat suedez jetojnë 4 herë më shumë se çdo burrë tjetër në bota. Jetëgjatësia e tyre është 80.7 vejte.

7.Norvegjia

Norvegjia, së bashku më shtetet e saj fqinjë Skandinave, rënkohet ndër shtetet më të mira në botë sa i përket kualitetit të jetesës e kjo falë qytetareve të sajë. Sistemi shëndetësore në Norvegji është falas për të gjithë nën moshën 16 vjeçare, mirëpo të rriturit duhet të paguajnë. Ky shtet shpenzon më së shumti për shërbime shëndetësore për kokë banori se çdo vend tjetër në botë.

8.Holanda

Për tri vite më radhë Holanda është renditur në vendin e parë në statistikat e Evropës sa i përket shëndetësisë. Holanda për tri vite më radhë ka shënuar 900 nga 1.000 pikët, e vendosura nga Bashkimi Evropian.

9.Hong Kong

Shteti i vogël Hong Kong, ka 11 spitale private dhe 42 shtetërorë për ti shërbyer popullatës prej 7.2 milionë banorësh. Në vitin 2012, gratë nga Hong Kong kanë pasur jetëgjatësinë më të madhe në botë.

10.Australia

Më temperaturat perfektë dhe më popullsinë e pakët, Australia renditet si shteti më i shëndetshëm në hemisferën jugore. Jetëgjatësia në ketë vend është 82.8 vite dhe cilësohet si vendi i 4 në botë më jetëgjatësinë më të madhe./INFOKUSI

Të tjera