FOKUSI NË BUJQËSI

Si të rrisni kastraveca të freskët në kopshtin tuaj

Autori: Gazeta inFokus 10:18 | 07 March 2018

Kastravecët janë një nga gjërat më të freskëta për t’u ngrënë duke i këputur direkt nga kopshti. Teknikisht një fryt, kastravecët janë shumë hidratues. Ata janë të përbërë nga 95%  ujë dhe mund t’iu ndihmojnë për t’u ndjerë mirë dhe të freskët gjatë një dite të nxehtë. Fidanët e  kastravecit mund të mbillen jashtë dy javë pas acarit të fundit të pranverës.

Ata e duan diellin e nxehtë, kështu që sigurohuni t’iu bëni vend në një zonë të ndritshme me tokë pjellore dhe të  mirë drenazhuar. Mbillni një kulturë të dytë një muaj pas të parës.

Për të mbjellë kastravecat dhe për t’i rritur ata iu duhen së pari fidanët e kastravecave, plehu dhe plehrat organike, mjete të punës me të cilat do të mbillni kastravecat:

1. Përzieni plehrat dhe plehun organik në tokë për ta përgatitur për mbjelljen. Mbillini fidanët e kastravecave në rreshta ose kodrina, duke lënë hapësirë ndërmjet tyre 46-91 cm. Lini hapësirë ndërmet rreshtave 6 këmbë duke i rralluar sipas nevojave.

2. Kastravecat e duan ujin, kështu që sigurohuni t’i ujisni rregullisht. Jepuni atyre 3-5 cm lagështi çdo javë në mënyrë që toka të qëndrojë pak e lagësht gjatë gjithë kohës.

3. Një mënyrë e mirë për të mbajtur të lagësht tokën dhe barërat e këqija mbi tokë është të hidhni gjethe apo materiale të ngjashme rreth bimëve. Kashta vepron si izolues dhe ndihmon për të ruajtur nivelet e lagështisë, pa pasur ujë mbi sasinë e nevojshme.

4. Trangujt janë bimë që duan të ushqehen mjaft, kështu që plehërojini para mbjelljes së fidanëve dhe plehërojini përsëri pasi të lëshojnë lule.

5. Filizat do të fillojë të rriten shumë dhe të përhapen në të gjithë kopshtin prandaj sigurohuni që  të kenë hapësirën e mjaftueshme për diçka të tillë. Maksimizoni hapësirën në kopshtin tuaj duke shtuar një gardh apo kafaz për të mbajtur filizat ndërsa rriten dhe zgjaten tepër.

6. Në varësi të kushteve dhe të motit, shumica e kastravecave janë zakonisht gati për t’u vjelë 50-70 ditë pas mbjelljes dhe do të jenë 15-20 cm të gjatë. Ndërsa ju mblidhni kastravecë, ata do të vazhdojnë të prodhojnë fruta të rinj.

Të tjera